Vakantiekiekjes...

10 augustus 2015

Ik ben net terug van een heerlijke vakantie met mijn gezin. En na het uitruimen van de auto en het draaien van de eerste was, zet ik de vakantiefoto's op de computer. Heerlijk al die foto's bekijken en lekker nagenieten van deze prachtige en warme vakantiedagen.

"Maak je ook nog gewone vakantiekiekjes?", vroeg iemand mij laatst. En dan bedoelen ze die foto's die je maakt zonder dat je nadenkt over je instellingen. Dat je gewoon vastlegt wat je op dat moment ziet. Klik...klik...klaar! Of ik dat nog doe...., was de vraag. Ik moest glimlachen.

Kijk, mijn man was jaren geleden slager. Een ambachtelijke slager. Hij kijkt anders naar zo'n klein ambachtelijk slagerijtje in dat vakantiedorpje waar we rondliepen dan ik. Ik ben gecharmeerd vanwege de nostalgie en de sfeer en mijn man vanwege de instrumentaria, de inrichting, de hygiene en het vlees. Maar we genieten allebei van hetzelfde tafereel.

Als iemand mij zijn foto's laat zien, geniet ik daarvan. Ik zie soms de scheve lijnen wel, de overbelichte gezichten en de afgekapte voeten, maar de foto laat mij de vakantie zien, de plek, de personen, het plezier. En daar gaat het om!

Ieder vakantiekiekje kent zijn verhaal. Zelfs de meest bewogen foto met halve hoofden roept een herinnering op. En die gedachte, die herinnering, dat verhaal hoeft niet verpakt te zijn in een perfect ingestelde foto. Vakantiekiekjes zijn er om dat wat je hebt beleefd weer voor eventjes terug te halen en een glimlach op je gezicht te geven.

En laat ik nou ook heel veel van deze gave vakantiekiekjes hebben! Heerlijk! Ik ga gauw weer verder kijken...! Al glimlachend. :)

Ps. Ik zal wel een reactie krijgen van de kinderen omdat ik bij de foto's die zij maken wel kritisch ben. Ze horen regelmatig: "Let op dit, denk aan dat..." Wil jij, net als zij, meer weten over hoe je je foto's verbetert, stuur dan je mailadres naar info@pureandsimplefotografie.nl met als onderwerp "Tips #1"Een foto op hout

11 februari 2015

Ja, ik wilde het resultaat ook wel eens zien; een foto op hout geprint. Dus een foto uitgezocht waar ik erg gek op ben, niet zoveer om de kwaliteit maar juist om het gevoel wat deze foto oproept als ik er naar kijk.

Ik heb gekozen voor www.fotoophout.nl. Een overzichtelijke site met duidelijk aanwijzingen en opties. Je kunt verschillende houtsoorten kiezen; Vurenhout (meest standaard), Larikshout (ook voor gebruik buiten) en Multiplex (goedkoopste optie) en Steigerhout (niet voor portretten). Je kunt daarna kiezen tussen een originele hout uitvoering of een uitvoering met whitewash afwerking. Ik koos voor de laatse. Het hout is eerst voorbewerkt met een witte laag waarop de foto vervolgens gedrukt wordt. Wit blijft in dit geval wit en dat is niet het geval bij de andere opties. Juist door deze witte laag onder je foto zijn de noesten en nerven minder zichtbaar en komen de kleuren beter uit.

Ik had gekozen voor een foto met drie gezichten erop maar ik wilde niet dat de open spleet (de ruimte tussen de latten) dwars door hun ogen zou gaan. Dat is dus iets waar je op moet letten bij het bestellen en uploaden van je foto. De "spleet' wordt namelijk met witte lijntjes aangegeven op de foto na het uploaden. Gaat het witte lijntje dwars door de ogen, denk er dan nog even over na of je niet kiest voor een ander formaat, andere foto of bijvoorbeeld voor verticale planken.

Het bestellingsproces was gemakkelijk en ik wist precies wat ik ervoor moest betalen, dus nu was het wachten op het resultaat. Dat duurde niet lang en of het pakketje kwam binnen. Keurig en stevig ingepakt. Ik was verrast door het resultaat van de foto op hout. Het is bekend dat de kleuren door het hout iets fletser worden, maar omdat ik gekozen had voor een zwart-wit foto was dat bijna niet zichtbaar. De print was heel netjes afgedrukt en de details zijn mooi zichtbaar.

Ik was en ben blij met het uiteindelijke resultaat van foto op hout. Wil je ook zo'n mooie foto van je kinderen, kijk dan even op de site voor de mogelijkheden en de prijzen. Wil je meer weten of vragen? Stuur dan gerust een mailtje!

Wil je ook een foto op hout bestellen? Kijk dan op de pagina van Foto op Hout voor meer informatie.Herfst en winter... kans of risico?

16 dec 2014

De herfst periode is eigenlijk een hele mooie tijd voor fotografen. Geen felle zon die zorgt voor harde schaduwen en witte, kleurloze vlekken, maar juist prachtig licht door lage zon of de lichte bewolking. Prachtige warme kleuren die een mooie achtergrond vormen voor de gezins- en groepsfoto's en die een mooie veelkleurige lijst geven aan de portretfoto's en loveshoots. Je hoeft nog net geen dikke jas aan en je kunt op die manier nog heerlijk buiten fotograferen!

Maar er is ook die keerzijde.. de grijze dagen, de dagen van regen, van koude en donkere dagen. De dagen dat het niet mogelijk is om buiten foto's te maken ook al zijn de kleuren nog onveranderd aanwezig.

En dan de winter.. de temperatuur daalt, de dagen worden nog korter. Maar als we het dan treffen krijgen we prachtige winterse taferelen met bevroren takken en bladeren, ijs en sneeuw. Koude kleuren en wollige kleding, sjaals en mutsen. Ook dat levert prachtige en sfeervolle plaatjes op.

Deze dagen zijn van te voren niet te plannen, maar als die dagen komen maak dan gelijk een fotoafspraak. We gaan dan heerlijk wandelen tijdens de shoot in een bevroren landschap of bivakkeren met wat warme chocomel of gluhwein bij een winters tafereeltje...

Herfst en winter, mooie kansen voor prachtige foto's met ieder een eigen sfeer. Is het lastig dat het vroeg donker is en het weer soms niet meewerkt? Ja, het betekent soms een nieuwe afspraak maken, maar het is het meer dan waard als je de daarna de foto's in handen hebt!Een waardevol bezit...

14 sept 2014

Het gebeurt (nog) niet vaak dat ik een aanvraag krijg om foto's te maken van een echtpaar dat al 50 jaar getrouwd is geweest! Ze hebben een fotoshoot cadeau gekregen van hun kinderen en ik ben naar hun huis gereden om daar bij hun huis foto's te maken. ..

Ik kwam de kamer binnen en de verhalen kwamen me al tegemoet. Een schouw vol met oude zwart-wit trouwfoto's en recente gekleurde babyfoto's van de kleinkinderen. "Een schouw vol herinneringen",wordt er gezegd. En dat zie ik. Foto's aan de muur van getrouwde kinderen en overleden familieleden. Elke foto kent een verhaal en elk schilderij aan de muur is een herinnering uit hun leven. Ik heb genoten van die verhalen, van die herinneringen!

Een kopje thee in de keuken aan een met kleedje bedekte tafel. En ook nu komen er weer verhalen. Verhalen uit het verleden, maar ook verhalen van het leven nu. Vrolijke verhalen en ook verdrietige verhalen. Zelfs een boekje komt op tafel waar het leven van het ouderlijk gezin in beschreven staat. Wat mooi en hoe waardevol is dat!

Het haar moet nog even gekamt worden, maar dan zijn ze ook klaar voor de foto's. We maken een wandeling door de tuin. Een prachtige tuin met ook weer veel verhalen over plekken die verdwenen zijn, over de veranderde wereld en over de mooie bloemen en struiken. We plukken bosbessen en bramen en even verderop worden de uitgebloeide bloemen uit de struiken gehaald. Mooi om deze mensen te zien genieten van de wandeling en van hun eigen tuin. Zittend op een bankje praten ze er nog heerlijk over na. En ja, we maken ook nog foto's...

Foto's met een verhaal.. Ik heb ze graag gemaakt. Ik heb in hun ogen en aan hun handen gezien wat ze me vertelden. Ik heb gehoord in de verhalen wat ze voelden en meegemaakt hebben en ik heb gemerkt dat ze nog heerlijk kunnen genieten.

Ook deze foto's die ik gemaakt heb vertellen weer een verhaal. Ook deze foto's geven weer een herinnering. Een herinnering voor hen, voor de kinderen, maar ook voor mij.

Wat mooi en hoe waardevol is dat!Een fotoshoot als cadeau

25 oktober 2013

Vaak vraagt men een fotoshoot aan om iemand te verrassen. Een foto voor opa en oma of een voor pappa, een fotoshoot voor een vriendin, een fotoshoot als verrassing voor mamma of voor een vriend...

Of men vraagt een fotoshoot aan om een moment vast te leggen. Een Newbornshoot omdat het leventje van een baby zo ontzettend snel gaat. Een Vriendinnenshoot, juist omdat met het veranderen van de jaren, vriendschap zo belangrijk is. Een Trouwshoot om die belangrijk dag voor altijd vast te leggen en daar nog lang van te genieten. Zo'n dag gaat zo snel voorbij...

Ook deze keer was de fotoshoot een cadeau, maar dan een cadeau met een speciaal randje. De vrouw die de fotoshoot cadeau kreeg heeft te horen gekregen dat ze longkanker heeft en dat er uitzaaiingen zijn. Men kan alleen wat tijdrekken door chemo, maar genezing is menselijkerwijs niet meer mogelijk. Ze weet niet hoe lang haar leven hier op aarde nog zal duren...

En daar zit je dan... Ik zie een prachtige vrouw van 46, die zo te zien in haar bloei van haar leven zit en daar ook echt van geniet, en dan zo'n verhaal. En dan moet je als fotograaf foto's gaan maken...

Ze wil graag een foto waar ze op staat zoals ze is. Normaal ga je dan in gesprek en ga je op zoek naar die eigenheden van de persoon. Hoe lacht ze, wanneer is ze ontspannen, wat boeit haar, waar geniet ze van, waar wordt ze blij van... Maar nu was dat anders, want elk gesprek kwam weer uit op hetzelfde onderwerp; het ziek zijn en het korte leven. En die gevoelens, en die gedachten kun je en wil je niet op de foto vastleggen. Niet bij deze fotoshoot in ieder geval.

Maar we gingen door. Gea, Maureen en ik. Het werd teamwork, we deden het samen. Het was een waardevolle fotoshoot. We hebben veel gelachen, veel van onderwerp veranderd en ik genoot van deze mooie vrouw, die ondanks haar vooruitzicht erg positief in het leven staat.

Een fotoshoot als cadeau met als doel een herinnering voor en van het leven! Voor haar, voor haar gezin, voor haar vriendin en ook voor mij... Bedankt Gea!

Gea is 12 februari 2014 overledenFotoshoot "voor pappa"

13 oktober 2013

Foto's voor pappa, dat was de opdracht. En de locatie? Een kinderboerderij, een speeltuin en een park. Genoeg fotomogelijkheden voor mij en genoeg speelplezier voor de kinderen.

Op weg naar de kinderboerderij en de speeltuin waren de kinderen (bijna twee en drie) nog wat afwachtend voor de "vrouw met de camera". :) De tijd op de kinderboerderij gebruikten we om elkaar een beetje te leren kennen. Onder het nadoen van de varkens, het knuffelen van de geitjes en het bekijken van de konijnen verdwenen afstand en onbekendheid en dat maakte plaats voor gezelligheid en saamhorigheid. Een mooie basis om foto's te maken.

Op naar de speeltuin... dat was leuk! De kinderen genoten van de glijbaan, het zand en de schommel en ik kon op een leuke manier foto's maken. Ze waren gewend aan mij en aan de camera en ik kreeg spontane en stralende glimlachen. Af en toe moest ik even een zandkasteel met grachten maken en een grote tak als toren plaatsen en ik slaagde met vlag en wimpel.

Ik had een picknickmand meegenomen. Met inhoud natuurlijk... :) Een verrassing voor de kinderen waar ze erg van genoten! De likkoekjes, de rozijnen en het drinken waren in de mum van tijd op en de foto's waren gemaakt.

Voor de kinderen was dit een "gewoon" ochtendje in de speeltuin en voor mij was het een geslaagde fotoshoot. En pappa..? Die geniet nu van de foto's en de verhalen over de heerlijke ochtend in de speeltuin en Janneke "de vrouw met de camera"! :)

Zwangerschapshoot Michiel en Hanneke

28 september 2013

Een heerlijk avondje ....
Een avond zonnetje...een prachtige plek... mooie mensen en een fototoestel. Een mooie en inspirerende combinatie voor een heerlijk avondje.

Bij aankomst stonden onze pensionhouders ons al op te wachten. We kregen een hartelijk welkom en een rondleiding door de tuin. Een hele enthousiaste hond omringde ons bij elke stap en ook later tijdens de fotoshoot vroeg hij steeds de aandacht van de aanstaande vader Michiel door zijn bot aan de voeten van Michiel te leggen. En natuurlijk kon Michiel het niet laten om het bot weer weg te gooien waardoor mijn mooie en lang uitgewerkte pose voor de foto in een klap verdwenen was... En probeer het dan maar eens zonder te lachen opnieuw "spontaan" in scene te brengen... :)

Een fotogenieke zwangere vrouw werkt heerlijk. Hanneke verraste me steeds weer met een kleine verandering in haar pose waardoor de foto nog mooier werd. En een aanstaande vader die naar eigen zeggen "eigenlijk geen zin had", en toch de hele avond gelachen heeft en genoot van de gezelligheid van Tessa de hond en van zijn, door ons pensionhouders geschonken, biertje. Zo samen was het een mooi stel om mee te werken.

Ik genoot... Het was een heerlijk avondje!